Heb ik een vergunning nodig

U kunt niet zomaar een blokhut, tuinhuis of veranda bouwen in uw tuin. U moet rekening houden met bepaalde richtlijnen en voorwaarden. In sommige gevallen heeft u zelfs een vergunning nodig. Hieronder hebben we in het kort op een rij gezet wanneer u géén vergunning nodig heeft. Lees hier alles over de bouwregelgeving.

Vergunningvrij bouwen: de richtlijnen

Er is geen omgevingsvergunning nodig voor het bouwen als het gaat om een op de grond staand bijbehorend bouwwerk of uitbreiding in het achtererfgebied, mits wordt voldaan aan de volgende eisen:

 1. Het bouwwerk, op een afstand van niet meer dan 4m van het oorspronkelijke hoofdgebouw, is niet hoger dan:
  • 5 meter,
  • 0,3 meter boven de bovenkant van de scheidingsconstructie met de tweede bouwlaag van het hoofdgebouw, en het hoofdgebouw.
 2. Het bouwwerk, op een afstand van meer dan 4 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw:
  • indien hoger dan 3 meter: voorzien van schuin dak, de dakvoet niet hoger dan 3 meter, de daknok gevormd door twee of meer schuine dakvlakken, met een hellingshoek van niet meer dan 55 graden en waarbij de hoogte niet meer is dan 5 meter en verder wordt begrensd door de volgende formule: maximale daknokhoogte [m] = (afstand daknok tot de perceelgrens [m] x 0,47) + 3,
  • functioneel ondergeschikt aan het hoofdgebouw, tenzij het huisvesting betreft in verband met mantelzorg,
 3. Op een afstand van meer dan 1 meter vanaf openbaar toegankelijk gebied, tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn,
 4. niet voorzien van een dakterras, balkon of andere niet op de grond gelegen buitenruimte,
 5. de oppervlakte van de al dan niet met vergunning bebouwde bijbehorende bouwwerken in het bebouwingsgebied bedraagt niet meer dan:
  • in geval van bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100m2: 50% van bebouwingsgebied,
  • in geval van bebouwingsgebied groter dan 100m2 en kleiner dan of gelijk aan 300m2: 50m2 plus 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100m2
  • in geval van bebouwingsgebied groter dan 300m2: 90m2 plus 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300m2, tot een maximium van in totaal 150m2.

Heb ik een vergunning nodig?

Om een blokhut of tuinhuis te mogen plaatsen, moet u rekening houden met bepaalde richtlijnen en voorwaarden. Zelfs als u geen vergunning nodig heeft, zijn er alsnog regels waar u zich aan moet houden. Ook bij het plaatsen van een tuinafscheiding moet u rekening houden met bepaalde richtlijnen. Klik hier voor de bouwregelgeving.

Afspraak maken
OUTLET
Nieuwe vacature