Levensduur van hout optimaal verlengen

Bent u van plan om een houten blokhut, tuinhuis of schutting te plaatsen in uw tuin, maar zoek je een goede manier om het hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmel en houtrot? Wij hebben op een rij gezet wat u kunt doen om uw houten buitenverblijf, schutting of veranda optimaal te beschermen.

1. Impregneren voor de montage

Sommige houten elementen worden onbehandeld geleverd door Twente Wood, waardoor het belangrijk is om deze te behandelen en het hout te beschermen. Impraline Pre-Activ is een schimmelwerend product en voorkomt houtrot. Dit impregneermiddel is een ideale grondlaag voor de beits. Schuttinghout impregneer je en laat je vervolgens 48 uur drogen. Maar gebruikt u het hout om bijvoorbeeld een blokhut of tuinhuis te maken, dan moet u voor én na de montage het hout impregneren.

Om bij blokhutten, tuinhuizen en buitenverblijven te voorkomen dat onbehandeld hout zichtbaar wordt door het ontstaan van kiertjes, raden we u aan om de veren, groeven en kruisverbindingen al licht voor te behandelen met beits. U behandelt het hout met beits nadat u de profielen geïmpregneerd hebt en het impregneermiddel  is opgedroogd.

2. Hout impregneren na de montage

Als u de blokhut, het tuinhuis of het buitenverblijf in elkaar hebt gezet, kan hij in zijn geheel met impregneermiddel worden behandeld. Het liefste behandelt u het hout zowel aan de binnen- als buitenkant. De aanbevolen droogtijd na het impregneren is circa 48 uur, afhankelijk van de omstandigheden.

Hout beschermen

3. Beits aanbrengen

Is al het hout voorzien van impregneermiddel en heeft u het voldoende laten drogen? Dan kunt u het hout voorzien van de beits. Ons advies is om minimaal twee lagen aan te brengen. Het is voldoende om bij iedere laag een droogtijd van 24 uur te hanteren. Ook is het goed om iedere laag beits te schuren, zodat de nieuwe laag goed kan hechten.

4. Hout onderhouden

Het is afhankelijk van de omstandigheden, maar het is verstandig om het hout na verloop van tijd opnieuw van één of twee lagen beits te voorzien. Gemiddeld is dit nodig na 1,5 à 2 jaar. Reinig eerst de oude lagen beits en schuur ze vervolgens licht op. Daarna kunt u de nieuwe lagen beits aanbrengen.

Ontvang meer schildersadvies

Tips & trucs

  • Gebruik een goede kwast. Het kost wellicht wat meer geld, maar het behandelen van het hout gaat een stuk makkelijker.
  • Gereedschap reinigt u eenvoudig met water en groene zeep.
  • Schilder op een droge ondergrond: als de beits goed in het hout kan dringen, verbetert dit de hechting en de levensduur.
  • Door de afzonderlijke lagen licht op te schuren, zorgt u voor een betere hechting van de beits.
  • Veren, groeven, kruisverbindingen en kopse kanten hebben wat extra aandacht nodig. De kopse kanten nemen namelijk makkelijker vocht op, waardoor u deze het beste kunt voorzien van een paar extra lagen beits (na de montage). De veren, groeven en kruisverbinden zijn onbereikbaar na de montage en moeten dus voor montage geïmpregneerd én/of gebeitst worden.