Doe-het-zelf: dakshingles monteren

Dakshingles worden veel gebruikt als dakbedekking op tuinhuizen, blokhutten en priëlen. Dakshingles zijn duurzaam en bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden. De shingles werken geluiddempend, bijvoorbeeld met harde regen of hagel. Wanneer u kiest voor een standaard of op maat gemaakte blokhut, tuinhuis of prieel, dan kunnen wij daar dakshingles op monteren. Het is echter ook mogelijk om zelf dakshingles te leggen.

Dakshingles: verschillende soorten en kleuren

Bij Twente Wood hebben we een breed assortiment aan dakshingles. U heeft de keuze uit verschillende vormen, soorten en kleuren, waardoor er veel combinatiemogelijkheden ontstaan.

Uit zonlicht houden

Na de aanschaf van dakshingles is het belangrijk om ze niet in direct zonlicht te bewaren. De dakshingles zijn namelijk voorzien van een bitumenstrook aan de achterkant. Deze stroken smelten in direct zonlicht, waardoor de dakshingles aan elkaar plakken op het dak. U wilt voorkomen dat de dakshingles al in de verpakking aan elkaar gaan kleven

Dakshingles leggen

Eventuele voorbereiding: krijtstrepen op het dak

Om er voor te zorgen dat de dakshingles mooi recht worden geplaatst, kunt u vanaf de nok horizontale krijtstrepen op het dak trekken. U zet de streep op het dak op de afstand van de diepte van de inkepingen van de shingle vanaf de nok. Deze afstand gebruik je ook voor de rest van de strepen.

Stap 1. Begin aan de voorzijde van het dak

U begint aan de onderkant van de voorzijde van het dak. U start met een laag van aanvangsstrips, die je een paar cm (ca 2,5 cm) over het dakbeschot laat steken. Een aanvangsstrip is een dakshingle die in de lengte is doorgesneden ter hoogte van de inkepingen óf een omgekeerd dakshingle (shingle met de inkeping naar boven). De volgende laag dakshingles legt u vervolgens op de goede manier (met de flap naar beneden) bovenop aanvangsstrips. Zet de dakshingles vast met asfaltnagels zoals hiernaast is aangegeven.

Stap 2. Laat dakshingles verspringen

Bij de tweede rij van dakshingles snijdt u een halve tab van een dakshingle af. Op deze manier legt u de dakshingles in verband (ze verspringen een halve rij). Leg de rij dakshingles strak tegen de getrokken krijtlijn aan en werk zo naar de nok toe. Werk steeds van de voorzijde naar de achterkant van het dak en zet iedere rij vast met asfaltnagels.

Stap 3. Afwerking van de nok

Snijd de dakshingles voor de nok zoals op de foto is aangegeven (snijd de tabs van de dakshingles los). Plaats vervolgens de stukken zodanig over de nok dat de asfaltnagels van de laatste rij dakshingles bedekt zijn. Bij koud weer kunt u de dakshingles verwarmen met een verfföhn, zodat je ze kunt buigen.

Tip: plaats de dakshingles op de nok tegen de wind in, zodat er geen regenwater door de wind onder de nokshingles wordt geblazen.

Afspraak maken
OUTLET
Nieuwe vacature